Ποια είναι τα «αντίδοτα» στα νέα μέτρα για τις βραχυχρόνιες

 Ποια είναι τα «αντίδοτα» στα νέα μέτρα για τις βραχυχρόνιες

Τα προβλήματα από τα νέα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και οι διαθέσιμες λύσεις για τους ιδιοκτήτες

Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις δημιουργούν ανησυχία στους ιδιοκτήτες τριών ακινήτων και πάνω.

Η προοπτική να συστήσουν εταιρεία όσοι ξεπερνούν κατά λίγο το όριο αυτό, οδηγεί σε επιβαρύνσεις τόσο φορολογικές όσο και επιπλέον εξόδων. Θα καλούνται να πληρώνουν τέλος παρεπιδημούντων, εισφορές στον ΕΦΚΑ, συν τα έξοδα του λογιστή. Ο ΦΠΑ είναι το λιγότερο κακό, δεδομένου ότι θα μπορούν με την καταχώριση εξόδων να εκπίπτουν το μεγαλύτερο μέρος του. Επιπλέον, από το 2025, η ΕΕ επιβάλει ούτως ή άλλως ΦΠΑ σε όλα ανεξαιρέτως τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, είτε τα διαχειρίζονται εταιρείες είτε ιδιώτες.

Επίσης, για κάποιες κατηγορίες, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι δικηγόροι δεν μπορούν να έχουν εταιρεία με υποχρέωση καταβολής εισφορών στον ΕΦΚΑ, καθώς υπάρχει ασυμβίβαστο. Από την άλλη, οι συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μειωθεί η σύνταξή τους αν ανοίξουν βιβλία.

Έτσι αναζητούν λύσεις όσο ακόμα προλαβαίνουν. Μιλάμε για 7.440 φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν συνολικά 30.329 ακίνητα.

Οι λύσεις

Η αυτονόητη λύση είναι η μεταβίβαση των επιπλέον ακινήτων σε μέλη της οικογένειας. Ειδικά η μεταβίβαση σε παιδιά είναι η πιο πρόσφορη λύση καθώς ισχύει αφορολόγητο μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ.

Επίσης, η επικαρπία είναι μια λύση που εξετάζουν οι ιδιοκτήτες. Παραχωρώντας την επικαρπία για ορισμένο χρονικό διάστημα σε κάποιον άλλον, τον καθιστούν επί της ουσίας υπεύθυνο του ακινήτου.

Φυσικά, όλα αυτά απομένουν να αποδειχτούν πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι, δεδομένου ότι δεν έχουν αποτυπωθεί σε νομοθετικό κείμενο τα μέτρα.

Υπάρχουν πάντως πολλοί που σκέφτονται και τη λύση των μεσοπρόθεσμων μισθώσεων. Πρόκειται για προσωρινές μισθώσεις, έξι και περισσότερων μηνών. Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί, όπως οι ψηφιακοί νομάδες, στελέχη πολυεθνικών επιχειρήσεων που μετατίθενται στην Ελλάδα για συγκεκριμένα διαστήματα, καθηγητές ή και φοιτητές. Με τις προσωρινές μισθώσεις αποφεύγονται τα «φέσια» που μπορεί να προκύψουν από έναν «κακό» ενοικιαστή. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις το ποσό προκαταβάλλεται για ολόκληρη την περίοδο ενοικίασης.

Στις μισθώσεις αυτές, συντάσσεται μισθωτήριο συμβόλαιο, το οποίο δηλώνεται κανονικά στην ΑΑΔΕ, όχι στην πλατφόρμα που αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. “Στο μισθωτήριο αναγράφεται η διάρκεια της μίσθωσης η οποία αναφέρεται ως μίσθωση δευτερεύουσας διαμονής ή προσωρινής διαμονής ή μίσθωση εξοχικής κατοικίας. Θα πρέπει να αναγράφεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας του μισθωτή” μας εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

Ο κ. Παραδιάς εφιστά την προσοχή στους ιδιοκτήτες εξοχικών ακινήτων, κυρίως νησιών, να αναγράφουν ως αρμόδια για την επίλυση όποιων δικαστικών διαφορών προκύψουν τα δικαστήρια της Αθήνας. Ο λόγος είναι ότι τα δικαστήρια των νησιών αναβάλλουν διαρκώς αυτές τις υποθέσεις, με αποτέλεσμα να χρονίζουν.

Η αγορά ακινήτων

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που σκέφτονται να αφαιρέσουν τα επιπλέον ακίνητα από τις πλατφόρμες και να τα κρατήσουν κλειστά ή να τα διαθέσουν προς πώληση στην αγορά.

Εδώ θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες με μετρητά. Με διάταξη που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, θα απαγορευθεί η χρήση μετρητών, ασχέτως εάν αυτά είναι φορολογημένα και τα έχουν στα χέρια τους οι πολίτες ή εάν πρόκειται για «μαύρο» χρήμα. Έτσι, όλες οι μεταβιβάσεις, τουλάχιστον για το ύψος της αντικειμενικής αξίας, θα γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους ελέγχους και σύνθετες διασταυρώσεις σε συμβόλαια που έγιναν στο ύψος της αντικειμενικής αξίας, προκειμένου να εντοπιστούν ποσά που συνήθως καταβάλλονται κάτω από το τραπέζι.

The post Ποια είναι τα «αντίδοτα» στα νέα μέτρα για τις βραχυχρόνιες appeared first on BnB News!.