AirDNA | Η ζήτηση για Ελλάδα φέτος είναι 5 φορές υψηλότερη από την προσφορά
Πολύ υψηλή ζήτηση παρουσιάζουν φέτος τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της AirDNA. Μάλιστα για την Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ της αύξησης της προσφοράς και της ζήτησης.
Συγκεκριμένα, η αύξηση της ζήτησης από το 2019 είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη από την αύξηση της προσφοράς την ίδια περίοδο. Το δεύτερο μεγαλύτερο χάσμα σημειώνεται στη Γαλλία, που έχει σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης από την αύξηση της προσφοράς έναντι του 2019.
Με δεδομένο ότι πολλοί οικοδεσπότες αναφέρουν χαμηλές πληρότητες, το BnB News ζήτησε επιπλέον στοιχεία από την AirDNA για την Ελλάδα.
Έτσι, φέτος τον Μάιο, η πληρότητα των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ήταν 51,2%. Αν και ανέβηκε σημαντικά από το 46,9% του Μαΐου 2022, ωστόσο παραμένει γεγονός ότι τον συγκεκριμένο μήνα καταλύματα τύπου Airbnb ήταν γεμάτα περίπου τις μισές ημέρες του μήνα.
Σε ερώτησή μας στην AirDNA σε ό,τι αφορά τους προορισμούς της Αθήνας και της Κρήτης, τα στοιχεία δείχνουν τα εξής:
** Στην Αθήνα, η πληρότητα τον Μάιο ήταν 77,2%, από 71,9% τον Μάιο του 2022. Η προσφορά αυξήθηκε κατά 20% ενώ η ζήτηση αυξήθηκε κατά 34%. Τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση ήταν αυξημένες σε σύγκριση και με το 2019. Η μέση τιμή έφτανε τα 105,14 ευρώ, αυξημένη κατά 17% σε σύγκριση με πέρυσι.
** Στην Κρήτη, η πληρότητα τον Μάιο ήταν 53,4%, από 47,5% πέρυσι. Η προσφορά ήταν αυξημένη κατά 4% και η ζήτηση κατά 21% ενώ σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019 η ζήτηση είναι αυξημένη κατά 72%. Η μέση τιμή είναι επίσης αυξημένη κατά 6,5% και φτάνει τα 216,75 ευρώ.
Πολύ θετικές οι επιδόσεις στην Ευρώπη
Οι επιδόσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη τον Μάιο δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι το εφετινό καλοκαίρι θα είναι το καλύτερο στην ιστορία του κλάδου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, τον Μάιο:
** Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 37 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις στις ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας αύξηση 32,8% σε σύγκριση με το 2019 και 22,6% σε σύγκριση με πέρυσι.
** Η προσφορά των διαθέσιμων καταχωρήσεων σημείωσε άλλον έναν μήνα θετικής αύξησης κατά 8,6% πάνω από πέρυσι και παραμένοντας 4,8% πάνω από το 2019.
** Η σταθερή ζήτηση σε συνδυασμό με την υποτονική αύξηση της προσφοράς επέτρεψαν την αύξηση της πληρότητας κατά 5,4% σε ετήσια βάση.
** Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 19,1% σε ετήσια βάση, αποφέροντας σημαντική αύξηση εσόδων στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τα έσοδα τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 45,9% σε ετήσια βάση και 96% σε σύγκριση με το 2019.
Διαφορετικές ταχύτητες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών
Σύμφωνα με την ανάλυση της AirDNA, ο βαθμός ανάκαμψης έναντι του 2019 είναι διαφορετικός μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό αποδίδεται στην εξάρτηση της κάθε χώρας από τα διεθνή ταξίδια, τα οποία ανακάμπτουν πιο αργά από τις ενδοευρωπαϊκές μετακινήσεις.
Χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κροατία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ελλάδα σημειώνουν ισχυρή ανάπτυξη από έτος σε έτος, με πάνω από το 90% των ταξιδιών και στις πέντε χώρες να προέρχονται από διεθνείς επισκέπτες.
Αντίθετα, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό, που έχει μερίδιο 67% επί του συνόλου των ταξιδιών στις δύο χώρες.
Αυξημένη ζήτηση για καλοκαίρι και φθινόπωρο
Η ζήτηση για τους επόμενους έξι μήνες παραμένει ισχυρή. Σύμφωνα με τα στοιχεία έως τις 11 Ιουνίου, υπήρχαν 23% περισσότερες κρατήσεις για διανυκτερεύσεις για τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Οι καλοκαιρινοί μήνες Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος σημειώνουν αύξηση της ζήτησης 16%, 17% και 23% ετησίως.
Ωστόσο, η πιο σημαντική ανάπτυξη σημειώνεται τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, καθώς οι επισκέπτες θέλουν να ταξιδέψουν εκτός των πιο ζεστών, πολυσύχναστων και ακριβών μηνών. Το φθινόπωρο συνεχίζει να σπάει ρεκόρ, με 56% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τον Σεπτέμβριο και 45% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τον Οκτώβριο από ό,τι την ίδια εποχή του 2022.
Ειδικότερα τα στοιχεία δείχνουν ότι:
** Η Πολωνία, η Νορβηγία και η Σουηδία παίρνουν το προβάδισμα ως προς την υψηλότερη ζήτηση με 48%, 42% και 34% περισσότερες κρατήσεις για διανυκτερεύσεις τους επόμενους έξι μήνες σε σύγκριση με πέρυσι.
Αυτές οι τρεις χώρες βρίσκονται επίσης στην πρώτη θέση της ζήτησης για το καλοκαίρι με 43%, 40% και 33% περισσότερες κρατήσεις για τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο, αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι.
** Η Ελβετία, η Ολλανδία και η Δανία παρουσιάζουν τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το καλοκαίρι με 13%, 12% και 9% περισσότερες διανυκτερεύσεις για τον Ιούνιο-Αύγουστο, αντίστοιχα, από πέρυσι.
Η αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με τους μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης δίνει στους ιδιοκτήτες STR μεγαλύτερη ισχύ ως προς τις τιμές, με το μέσο ημερήσιο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο τους επόμενους έξι μήνες να αυξάνεται κατά 17,3% σε ετήσια βάση για τα ευρωπαϊκά STR.
The post AirDNA | Η ζήτηση για Ελλάδα φέτος είναι 5 φορές υψηλότερη από την προσφορά appeared first on BnB News!.