Οι αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση και τα ζητήματα που δημιουργούν
Τελικά δεν προχωρά η επιβολή περιορισμών, χρονικών ή χωρικών, σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα. Τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ περιορίστηκαν στη φορολογική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών που διαχειρίζονται από 3 ακίνητα και πάνω.
Συγκεκριμένα, για όσους διαθέτουν έως 2 ακίνητα τύπου Airbnb, δεν αλλάζει τίποτα.
Για όσους διαθέτουν από 3 ακίνητα και πάνω, οι αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση που εξαγγέλθηκαν είναι οι εξής:
Από 1η Ιανουαρίου 2024, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ. Όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να συστήσουν εταιρεία, να προσλάβουν λογιστή για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, την καταχώρηση εσόδων – εξόδων στα myDATA και να αποδίδουν στο δημόσιο το ΦΠΑ. Το ΦΠΑ στα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή είναι 13%.
Θα πρέπει να καταβάλλουν τα τέλη που ισχύουν και για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αυτά είναι:
Τέλος διαμονής το οποίο από την Πρωτοχρονιά αυξάνεται από τα 0,50 έως 4 ευρώ σε 1 έως 6 ευρώ. Στόχος είναι να αυξηθεί το ειδικό αποθεματικό για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές στα 600 εκατ. ευρώ.
Δημοτικό τέλος 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων τους.
Να σημειωθεί ότι όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων, ανεξαρτήτως του τρόπου που το χρησιμοποιούν, θα επιβαρυνθούν με το κόστος ασφάλισή τους, το οποίο πρόκειται να γίνει υποχρεωτικό. Πάντως τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, καθώς ο πρωθυπουργός είπε “Θα δούμε αν θα γίνει σταδιακά, θα συνομιλήσουμε με την ασφαλιστική αγορά. Έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση”.
Τα ζητήματα που δημιουργούνται
Να σημειωθεί ότι με βάση το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται να επιβληθεί ΦΠΑ σε όλους ανεξαιρέτως τους διαχειριστές που νοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω πλατφορμών από το 2025.
Σε αυτόν τον έναν χρόνο λοιπόν, δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εντός του κλάδου, μεταξύ των ιδιωτών και των εταιρειών. Δηλαδή το ίδιο ακίνητο, αν νοικιάζεται από εταιρεία θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ ενώ αν νοικιαστεί από ιδιώτη, δεν θα επιβαρύνεται με ΦΠΑ.
Επιπλέον, εκτιμάται ότι διαχειριστές λίγων ακινήτων, αλλά πάντως άνω των 2, θα αναγκαστούν να δώσουν τη διαχείριση σε άλλο πρόσωπο (κατά πάσα πιθανότητα συγγενικό ή φιλικό) προκειμένου να μη χρειαστεί να ανοίξουν εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κατεβάσουν το ακίνητο από τις πλατφόρμες και να εκδόσουν νέο ΑΜΑ, χάνοντας τις έως τώρα κριτικές.
Και φυσικά, ούτε όσοι νοικιάζουν ακίνητα εκτός πλατφορμών θα υπόκεινται σε καθεστώς ΦΠΑ. Και σε αυτή την περίπτωση ο εντοπισμός τους και άρα ο έλεγχος τυχόν φοροδιαφυγής, φαντάζει σχεδόν αδύνατος.
Να σημειώσουμε πάντως ότι το καθεστώς ΦΠΑ σημαίνει ότι θα μπορεί η εταιρεία να περνάει στα βιβλία της έξοδα και να εκπίπτει του ΦΠΑ εξόδων, κάτι που δεν γινόταν ως τώρα.
Και φυσικά, σε καμία περίπτωση οι αλλαγές αυτές στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν συμβάλλουν στην επίλυση του στεγαστικού προβλήματος ή στον περιορισμό της ανόδου των τιμών των ενοικίων, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.
Η αντίδραση του STAMA
«Κλείνει η συζήτηση προς όσους ζήτησαν την κεφαλήν επί πίνακι της βραχυχρόνιας μίσθωσης με περιορισμούς. Ανάπτυξη με περιορισμούς δεν υπάρχει», τονίζει ο STAMA (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων). Και συνεχίζει:
«Δεύτερον, αναγνωρίζεται από τα πιο επίσημα χείλη ο ρόλος της βραχυχρόνιας μίσθωσης στο τουριστικό προϊόν, στο κομμάτι της φιλοξενίας. Όσο αφορά το θέμα του ΦΠΑ, ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση που έχει πολλές παραμέτρους, π.χ. θα είναι ανά ακίνητο ή ανά τζίρο.
Επιπλέον, κάτι που αποκρύπτεται συνέχεια είναι ότι ο ΦΠΑ δεν έχει μόνο υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχουν και περιπτώσεις πιστωτικού ΦΠΑ.
Σε ό,τι αφορά το δημοτικό τέλος, αν και εφόσον επιβληθεί, θα δικαιώσει τον STAMA απέναντι στη παράνομη επιβολή του από το Δήμο Αθηναίων.
Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν. Και με δεδομένο ότι οι εξαγγελίες αυτές αφορούν εταιρείες, ο ΣΤΑΜΑ είναι το μοναδικό αρμόδιο όργανο για να συμμετέχει στη σχετική συζήτηση. Δηλώνουμε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε στην ορθότερη διατύπωση της νομοθεσίας».
The post Οι αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση και τα ζητήματα που δημιουργούν appeared first on BnB News!.